Set on the edge of woodland within the Beaconsfield countryside this project had to be sympathetic with its environment. The newly built house set on the same foot print as the previous old home, now has a basement level to provide extra living space, and so a sunken garden evolved. This unusual space needed to make a statement when viewed from the house, using materials that complemented the house and added light back to the basement. A living green wall with a stainless steel water feature meant that vertical planting took up little space and helped to soften the overall look as well as providing colour, texture and seasonal interest.

A terrace with sweeping steps allows access from the sunken area to the main large garden where the dense woodland undergrowth has been cut back to ease the transition from lawn to woodland creating a less formal space, whilst a manmade ‘telly tubby’ mound of grass gives privacy to the garden from the entrance gates.

A long newly planted hedge of Prunus lusitanica gives screening from local ramblers and a clear boundary line. A large vegetable patch with raised planters was created with a selection of native fruit and nut trees.